Sporty @ Facebook Sporty @ Instagram

Merenneito tangolla – Pole Theatre MM-kisat Prahassa 15.10.2016

21.10.2016 14:21

kuva: Helene Douay

Ai mikä Pole Theatre? Tankoteatteri? Joo eli viime vuosien aikana, kun tankotanssin suosio on kovasti kasvanut on kehittynyt myös erilaisia kisamuotoja. Ensimmäiset tankotanssikisat aikanaan edustivat sensuellin naisellista tyyliä, kuten tankotanssikulttuurin alkuvaiheet muutenkin. Sitten tuli urheilullisemman ”Pole Sport” -tyylin aikakausi. Nimensä mukaisesti Pole Sport painottaa tankotanssissa urheilutekijöitä: voima, notkeus, kestävyys, tankotekniikan taso jne. kuitenkaan täysin taiteellisia tekijöitä kuten koreografiaa ja musiikin tulkintaa unohtamatta. Pole Art -kisat taas painottavat juuri noita taiteellisia ja luovia tekijöitä Sporttia enemmän.

Lavalle pääseminen merenneitopuvussa oli aika haastavaa kun oli pimeitä portaikkoja etc. onneksi mulle löytyi kantaja.

Pole Theatre -nimisissä kisoissa olin itse viime viikolla Prahassa. Pole Theatre -kisakonseptissa on oikeastaan 4 kategoriaa. Pole Drama, Pole Art, Pole Comedy, Pole Classique. Pole Drama -esityksissä tulee olla juoni, Pole Comedy sisältää humoristisia elementtejä, Pole Art kuten aiemmin kuvailut Pole Art. Ja yleensä illan viimeisenä sarjana kisattava Pole Classique, joka siis edustaa tankotanssin seksikkäintä ääripäätä korkokenkineen ja viettelevine body waveineen.

Lavalookkia

Itse kisasin Prahassa Pole Dramassa eli siis siinä juonellisten esitysten sarjassa. Olin jo kauan kaavaillut, että joskus haluan tehdä merenneitoesityksen, jossa ollaan aluksi jalat yhdessä ja sitten jotenkin saadaan jalat ja opetellaan niitä käyttämään. Pitkään kyllä mietin, otanko kisapaikkaa näihin lokakuun kisoihin, kun tuntui että Talent Suomi -kilpailun kanssa tulee kiire kuitenkin. Mutta koska sanontani ”kiire tulee kuitenkin”, pätee lähdempä sitten Pole Theatreen tai en niin päätin tunkea senkin projektin tähän syksyyn. Jah noh, vähän kehnoiseksi jäi oma tanssiosuus mielestäni tässä ja sen treenaaminen. Mutta esim. puku ja musiikki oli upeat! Ja taustavideo! Kiitos Katrin Oro (puku), Asko Pennanen (musiikki) ja Mikko Karsisto (video). Keikkakyselyjä tälle esitykselle on onneksi jo tullut, joten eiköhän merenneito tule tankoilemaan vielä jatkossakin. Olkaat hyvä:


Tyypillisesti kisatilanteiden valot eivät ole parhaat mahdollisesti videoinnin kannalta ja tässäkin häiritsee, kun parissa esim. ilmeiden kannalta oleellisessa kohdassa on liian pimeää. Oikeasti esitykseni kuului muuten alkaa vasta kohdasta 11s , mutta musiikkini katkesi ensimmäisten 30 sekunnin jälkeen ja alkoi sitten uudestaan. Videon leikattiin siis mukaan kohta, jossa vielä venailen paikallani ja mietin, että alkaakohan se mun musa uudestaan alusta vai jatkuuko tästä kohdasta johon nyt jähmetyin.. :D

Ensimmäistä spinnitanko-osuutta varten piti ottaa hyvin vauhtia. Eli jättää lantio kauas tangosta, kun istun tangon viereen, jolloin sillä saa hyvin momenttia lähtöön (ihmisen ja myös merenneidon massakeskipiste on suunnilleen siellä lantiossa). Noh nää kisatangot olikin sitten vähän herkempiä kuin kotistudiolla Movella joten vauhtia tuli niin että se itseä vähän kohdassa 1:08 hirvittää, mutta yleisö sentään hurraa!!

”Myrskyn alkaessa” pelkillä käsillä tehtävää kiipeämistä piti olla kolmen otteen siirron verran. Videolla taas harmillisen pimeää niin ettei koko homma meinaa näkyä : ( . Muistan siinä miettineeni että: ei hitto nyt jäi sisäkäsi yläkädeksi, kun pitäisi olla alhaalla seuraavaa siirtoa varten mutta onnistuihan se seuraava siirtymä silti, huh. Ihan lopussa mun piti juosta pois lavalta, mutta juoksu loppui tohon takaseinään kun en oikeen hahmottanut että mihin suuntaan olisi pitänyt kääntyä.

Ajatuksena siis tässä oli että merenneito oppii lopulta kävelemään ja pääsee lähtemään pois kohti ”uusia seikkailuja”. Ennen loppua esityksessä toki liikutaan jaloilla, mutta aina jotenkin kompuroiden, vasta lopussa on ensimmäinen kerta, kun kävellään kunnolla. Alun fiilis yrittää myös olla vähän elämäänsä kyllästynyt – oli jo aikakin saada jalat ja vaihtaa maisemaa.

kuva: Helene Douay

Nämä kisat vedin siis ilman kenraaliharjoituksia, koska teknisistä alkuhäikistä johtue ei kaikilla esiintyjillä ollut aikaa kenraaliharjoituksiin. Mutta elämä on, ja tasan ei mene treeniaika aina! Omaa lavasuoritustani nuo kenraalit tuskin olisivat edes muuttaneet, noh ehkä olisin tuon loppujuoksun osannut ohjata johonkin pidemmälle, heh.. Mutta valomiehelle yksi harjoituskerta olisi voinut olla hyväksi. Vanhana kettuna kyllä heti aamulla ennen varsinaisten kenraalien alkua kävin lavalla nopeasti kokeilemassa mun tankosiirtymät. Eli testaamassa liikkeet, joilla vaihdan tangolta toiselle.

Mutta kaiken kaikkiaan kisat oli jälleen hyvä kokemus. Nykyään osaan relata ja nauttia vähän siitä matkustelustakin ja turistihommista, kuten kuvista näkyy :)

Merenneito iltapesulla

Prahan linna ja vanhakaupunki

Ja tällainenkin jännä tapaus sattui:


Nämä Prahan kisat olivat oikeastaan Pole Theatre World 2016 eli konseptin mm-kisat, joihin pääsivät pienempiä paikallisia Pole Theatre -kisoja voittaneet. Itse pääsin siis onnekseni mukaan voitettuani Pole Theatre Sweden kisat 2015 tällä esityksellä:


Seuraava isompi esiintyminen onkin sitten taas Flying Polella :)

t:Henriikka Roo ( Talent Suomi 2016..? )